Proxy sunucusu nedir ve nasıl kullanılır?

proxy

Apabila kita menggunakan Internet seperti biasa, kita menyambungkan peranti secara langsung dengan pelayan melalui laman aplikasi peranti mudah alih. Pelayan mengenali alamat IP pengguna, lokasi dan segala informasi pengguna dapat dikenalpasti melaluinya. Penyedia Internet boleh mengakses maklumat tersebut dan menggunakanya untuk tujuan komersial seperti kempen pengiklanan, mencipta kehadiran potret pengguna secara atas talian, dan menjual maklumat ini kepada syarikai-syarikat gergasi. Apa yang menyedihkan, hal ini bukanlah ancaman terbesar di alam maya. Ancaman yang terbesar datang dari penggodam yang mengambil kesempatan melalui sambungan internet yang tidak selamat untuk mengakses data peribadi pengguna.Jika anda tidak meggunakan alatan yang spesifik untuk melindungi data, anda boleh menjadi mangsa penggodam yang seterusnya. Target utama mereka adalah kad bank anda, kata laluan, dan apa-apa tauliah daftar masuk yang membolehkan mereka untuk mengakses mel atau laman social anda.

Apa Itu Pelayan Proksi

Proksi adalah pengantara pelayan yang berfungsi sebagai sebagai orang tengah antara pengguna dan pelayan lain di alam maya. Dengan cara ini, anda akan diberi akses ke laman web dengan lebih selamat. Apabila data anda beredar melalui proksi pelayan, anda boleh menyembunyikan data anda daripada sebarang ancaman pihak ketiga termasuk penyedia internet yang menyekat sesetengah laman web bergantung kepada lokasi geografi anda. Apabila melayar web melalui pelayan proksi, anda diberi kelebihan untuk memintas sekatan dan melawat laman yang telah menghalang ISP anda.

Cara menggunakan Pelayan Proksi

Dengan kehadiran pelayan proksi, kita sebagai pengguna internet diberi pilihan untuk melayar web tanpa sesiapa ‘stalk’ apa yang kita lihat dan segala informasi peribadi. Penyedia Internet dan pemilik laman web komersial tidak akan dapat mengesan pergerakan siber anda, identity internet, dan data atas talian.

 • Ön belleğe alınıyor Apabila anda melawat laman web yang sama secara kerap, salinan halaman web akan dibuat dan disimpan dalam pelayan proksi. Dengan cara ini, apabila anda melawat laman web yang sama lagi, kelajuaan ‘loading’ semakin kurang.
 • Pemampatan Data Mesin secara virtual yang memuat turun fail data dari Internet. Pengguna akan mendapat hasil dalam bentuk termampat. Hal ini akan menjimatkan trafik luar.
 • Akses Kawalan Pihak pentadbir boleh menyekat akses pengguna terhadap sesetengah sumber. Dengan cara ini akan menapis iklan yang mengganggu dan melangkau perisian viral.

Jenis-jenis Pelayan Proksi

Terdapat 3 jenis pelayan proksi yang utama: telus, tanpa nama, dan berbalik. Anda akan dapat melihat dibawah secara terperinci tentang setiap pelayan dan perbezaannya.

 • Proksi Telus

  Proksi terbuka tidak akan menukar sebarang data pengguna sebaliknya akan mengawal trafik HTTP dan tidak akan ‘mask’ alamat IP pengguna. Proksi jenis ini selalunya digunakan oleh system pentadbiran dalam pejabat untuk menyekat pekerja daripada mengakses sesetengah sumber web. Kekurangan terbesar proksi jenis ini ialah perlindugan data yang kurang.

 • Proksi Tanpa Nama

  Proksi jenis ini akan menukar alamat IP pengguna. Cara ini akan memastikan pengguna tidak dikenali ketika melayar web. Proksi ini akan melambatkan proses respons dalam persekitaran Internet tetapi apa yang penting proksi ini menjaga maklumat sulit pengguna.

 • Proksi Berbalik

  Ters proxy sunucuları, bir veya daha fazla VM'den bir istemci adına web sayfalarını çıkarır. Kullanıcı daha sonra bu yanıtı doğrudan bir proxy sunucusundan geliyormuş gibi alır.

Cara Memilih Pelayan Proksi

Untuk memilih pelayan proksi yang terbaik, anda harus mempertimbangkan keinginan dan keperluan anda terhadap pelayan yang spesifik. Anda boleh melihat senarai di bawah dan mempertimbangkan pelayan proksi yang terbaik untuk keperluan siber anda.

 • Lokasi Pelayan- Lokasi pelayan yang sebenar memainkan peranan yang besar dalam keberkesanan pelayan proksi. Apabila anda melayar web melalui pelayan tersebut, alamat IP virtual anda akan menjadi negara yang pelayan proksi itu terletak.
 • Sila ambil perhatian yang tidak semua pelayan proksi adalah berguna – Sekatan mungkin meningkat berdasarkan sekatan geografi pada sesetengah kandungan web. Contohnya, kebanyakan servis torrent yang percuma disekat dalam Amerika Syarikat tetapi kalau anda google dari Ukraine atau Rusia, anda boleh melihat kandungan tersebut.
 • Bagi perhatian kepada Ping pelayan- Semakin tinggi nilai ping, semakin perlahan permintaan ke dan dari pelayan proksi. Hal ini akan memberi kesan pada kelajuan halaman web yang memuatkan dan produktiviti rangkaian anda secara keseluruhan.
 • Walaubagaimanapun, perkara itu mungkin tidak akan berkesan. Anda boleh menyemak dengan servis atas talian secara percuma untuk membantu anda menyemak status pelayan proksi. Mereka akan menganalisis ketersediaan, jenis, dan negara proksi. Anda boleh menilai proksi IPv6 secara individu.

En iyi VPN sunucu konumunu seçin

 • 1260+
 • VPN sunucuları
 • 60'dan fazla ülke
 • 5 kıtada

Çevrimiçi güvenlik yöntemleri

Selain menggunakan pelayan proksi, terdapat banyak lagi teknologi perlindungan data diluar sana untuk memastikan sekuriti yang maksimun untuk melindungi identiti atas talian anda. Antara yang popular adalah ‘Virtual Private Network’ atau dikenali secara ringkas sebagai VPN. Dengan penyulitan data dan sekuriti yang lain, pengguna boleh melayar web dalam keadaan yang selamat. Proxy dan VPN melindungi pengguna Internet dari pihak ketiga seperti ‘hackers’ dan perisian pengintipan yang mungkin ada dalam sesetengah ISPS (Internet Service Providers). Kedua-kedua teknologi ini mempunyai kekuatan dan kelemahan.

Kaedah yang Efektif untuk Menjamin Sekuriti Atas Talian

Selain menggunakan pelayan proksi, terdapat banyak lagi teknologi perlindungan data diluar sana untuk memastikan sekuriti yang maksimun untuk melindungi identiti atas talian anda. Antara yang popular adalah ‘Virtual Private Network’ atau dikenali secara ringkas sebagai VPN. Dengan penyulitan data dan sekuriti yang lain, pengguna boleh melayar web dalam keadaan yang selamat.Proxy dan VPN melindungi pengguna Internet dari pihak ketiga seperti ‘hackers’ dan perisian pengintipan yang mungkin ada dalam sesetengah ISPS (Internet Service Providers). Kedua-kedua teknologi ini mempunyai kekuatan dan kelemahan.

Apakah Perbezaan VPN dan Pelayan Proksi

Perbezaan yang utama antara dua teknologi ini adalah tahap sekuriti yang disediakan berdasarkan kondisi yang berbeza. VPN dan proksi boleh menyembunyikan alamat IP dan data peribadi klien. Dengan VPN, pengguna boleh mendapatkan ukuran sekuriti yang tidak boleh didapati dengan menggunakan pelayan proksi.Untuk lebih memahami yang mana lagi baik, adalah dinasihatkan untuk mengambil kira semua pros and cons antara dua ini.

 • Privasi Atas Talian

  VPN melindungi informasi peribadi (kata laluan pada laman dan peranti) daripada ‘malware’ dan ‘hacker’ dengan menyulitkan kesemua data yang telah dihantar.Proksi tidak dapat menjamin sekuriti yang tinggi dan tidak mampu untuk menyembunyikan pergerakan dan kata laluan anda.Disebabkan hal itu, VPN adalah juara dalam sekuriti siber.

 • Kelajuan Memproses Permintaan

  VPN tidak akan menaikkan kelajuan memuat turun pada laman. Bergantung kepada jenis data penyulitan dan hantaran protokol yang digunakan, namun VPN mungkin boleh memperlahankan sambungan Internet anda sehingga 30%. Tetapi, apabila klien menyambung dengan rangkaian awam, VPN adalah alatan yang boleh dipercayai untuk melindungi informasi peribadi. Pelayan pengantara tidak akan menjejaskan kelajuan sambungan kerana kekurangan penyulitan. Kelajuan untuk memproses permintaan boleh terjejas ekoran bilangan pengguna yang menggunaka VM pada masa yang sama.

 • Sekuriti Internet

  VPN cenderung untuk mempunyai algoritma bagi penyulitan data sehingga 256-bit. Ini bermakna ‘key’ tersebut diperbuat daripada 256 fail binary dan hanya terdapat 2 kombinasi yang betul. Hal ini membuatkan agak susah untuk ‘hacker’ memecahkan ‘key’ seterusnya mengakses informasi peribadi pengguna. Proksi juga boleh memberikan satu bentuk sekuriti atas talian namun tidak seperti apa yang ditawarkan VPN. Yang utama ialah tetapannya mempunyai pilihan untuk menyembunyikan alamat IP klien daripada laman web dan servis penyedia Internet. Jika pilihan ini tidak ditawarkan, lebih baik anda menambah VPN pada pelayar anda untuk meningkatkan sekuriti.

content.caption8[0]

Apabila anda melawat laman web daripada komputer rumah, penyedia servis akan memproses untuk permintaan bagi mengakses kebenaran untuk ke sumber web. Terpulang kepada anda untuk memutuskan untuk mengakses halaman web tersebut. Dalam kata mudah, pelayan proksi adalah sistem yang menukar aktiviti pengguna dalam pelayar dan menyembunyikan lokasi sebenar. Sambungan VPN menyediakan perlindungan ketika menyambung dengan menghantar data dalam bentuk penyulitan.

Kenapa anda patut mempertimbangkn penggunaan proksi pelayan:

 • Apa yang patut digunakan, VPN atau Proksi? Pelayan proksi boleh digunakan untuk menyekat laman web dan mengehadkan pengguna lain dalam rangkaian pelayan proksi. Untuk lebih memahami yang mana lagi baik, adalah dinasihatkan untuk mengambil kira semua pros and cons antara dua ini.
 • Perlindungan data Jika anda melayar Internet secara langsung dari alamat IP yang asal, anda sebenarnya memberi peluang kepada ‘hackers’ untuk mengakses data anda. Sekuriti komputer atau peranti yang lain berkurang sebanyak 3-4 kali.
 • Rangkaian Tanpa Nama Pelayan proksi boleh menyembunyikan alamat IP anda yang sebenar. Dengan cara ini, mesin virtual yang menjalankan laman web sasaran tidak akan mengesan lokasi fizikal anda.
 • Memproses Permintaan Dengan adanya ‘caching’ pada pelayan proksi, anda boleh menikmati kelajuan untuk melayar berbanding dengan VPN. Pelayan proksi mengurangkan bilangan trafik yang datang dari servis web sasaran.

VPN juga menawarkan segala yang pelayan proksi ada + penyulitan trafik data dan saluran yang selamat untuk menghantar sebarang data. Apabila anda menyambung dengan VPN, anda sebenarnya menyembunyikan lokasi sebenar dan melindungi data anda daripada pihak ketiga yang merbahaya.

Ağa iletilen gizli bilgiler için maksimum korumaya sahip olmak için Planet VPN edinin.

Ücretsiz indirin